jehoova tunnistajad eestis

Eemaldamine - 1947 vs. 1996

 

 

Nagu ka korduvalt varem mainitud, on Vahitorni Ühingu suurimaks vaenlaseks selle enda kirjandus ja ajalugu. Pea iga probleemne praktika või õpetus on mingis kontekstis Vahitorni enda poolt hukka mõistetud, ümber lükatud ja põlastavalt käsitletud.

Eemaldamise mittekristlikkusest, absurdsusest ja kahjulikkusest võiks rääkida pikalt, kuid Vahitorni Ühingu kirjutusosakond on selle töö paljuski ise ära teinud. Seetõttu ei lisa käesolev artikkel tsitaatidele märkimisväärseid kommentaare.

Artiklis "Kas ka sina oled eemaldatud?" kirjutab Ärgake! (8. Jaanuar 1947), mida tähendab katoliku kirikus praktiseeritav eemaldamine ning kus on selle toimimisviisi alged.

 

"See tähendab, et Vatikan vaatab sinu peale süngeima põlgusega, nagu oleksid neetud ja hukka mõistetud koos Saatana ja tema inglitega"
- Ärgake!, 8. Jaanuar 1947, lk 27

 

"Õigus eemaldamiseks, nagu nad väidavad, põhineb Kristuse ja apostlite õpetusel, nagu see on näha järgmistest kirjakohtadest: ..."
- Ärgake!, 8. Jaanuar 1947, lk 27

 

"... eemaldamine kui karistus ja "tervendus" ei leia nendest kirjakohtadest mingit tuge. Tegelikkuses on see täiesti väljaspool Piibli õpetusi"
- Ärgake!, 8. Jaanuar 1947, lk 27

 

"Kust siis on see komme pärit? Encyclopedia Britannica ütleb, et paavstlik eemaldamine ei ole ilma paganliku mõjuta ning "selle eri liike ei saa adekvaatselt selgitada, kui ei võeta arvesse mitmeid eemaldamise mitte-kristlikke analooge"."
- Ärgake!, 8. Jaanuar 1947, lk 27

 

"... eemaldamine sai relvaks, mille abil vaimulikkond säilitas kirikliku võimu ja ilmaliku türannia, millele ei leidu ajaloos sarnast."
- Ärgake!, 8. Jaanuar 1947, lk 27

 


Kurikuulus Ärgake! 1947.a artikkel
(kliki pildil, et näha suuremat versiooni)

 

Artiklis "Miks on eemaldamine armastav korraldus" kirjutab Ärgake!, et Jehoova tunnistajad paistavad positiivselt silma Piiblilise eemaldamiskorralduse täitjatena ning siunab teisi kristlikke religioone selles osas liiga leige suhtumise pärast.

 

"Enamik inimesi nõustub, et usurühmitused vajavad mingit liiki distsipliini. Kuid paljud vaatavad eemaldamisele kui minevikust pärit jäänukile - karmile karistusele, mis tuletab neile meelde nõiajahti ja inkvisitsiooni. Probleemile lisandub veel uskmatu maailma mõju. Seega on enamus Ristiusumaailma religioone võtnud omaks patu suhtes sallivama hoiaku."
- Ärgake!, 8. September 1996, lk 26

 

"Paljud inimesed võivad olla üllatunud, kui kuulevad, et Jehoova tunnistajate seas võetakse eemaldamist (võrdväärne kirikust eraldamisega) tõsiselt"
- Ärgake!, 8. September 1996, lk 26

Viimane tsitaat on märkimisväärne, kuna siin annab Ärgake! ise teada, et "eemaldamine" (i.k. "disfellowshipping") on sünonüüm 1947 aastal kasutatud sõnale "eraldamine" (i.k. "excommunication"). 1996. aasta Ärgake! artikli inglisekeelne originaal:

 

"However, many people may be surprised to learn that among Jehovah’s Witnesses, disfellowshipping (the equivalent of excommunication) is taken seriously."

 


Ärgake! 1996 aasta artikkel Watchtower Library CD-plaadil
(kliki pildil, et näha suuremat versiooni)

 

Artikkel lõpeb sõnadega:

 

"Seega siis on eemaldamine armastav korraldus, sest hoiab au sees Jumala püha nime ja kaitseb kogudust patu laastava mõju eest. Samuti näitab see üles armastust patustanu vastu, kutsudes teda üles kahetsusele ..."
- Ärgake!, 8. September 1996, lk 27

 


Ärgake! 1996 aasta artikkel Watchtower Library CD-plaadil
(kliki pildil, et näha suuremat versiooni)

 

Kas näed siin vastuolu või probleemi? Kui oled Jehoova tunnistaja, siis miks mitte kirjutada ühingule ja küsida? Samuti ootab tunnistaja.ee toimetus igasugust tagasisidet ning lubab parandada iga vea ja ebatäpsuse, millele tõendatult viidatakse.

 

Selle teema põhjalikum käsitlus inglise keeles asub siin.