jehoova tunnistajad eestis

Suurima liikmeskonna voolavusega religioon

25. Veebruaril 2008 kirjutas TIME Magazine oma võrguväljaandes artiklis "Ameerika Ustavusetud Usklikud" laiapõhjalisest ameeriklaste religioosset kuuluvust lahkavast uurimustööst.

Artikli avasõnad:

 

" Uus laiapõhjaline uuring annab ameeriklaste religioosse kuuluvuse kohta tõenäoliselt parima pildi, kui kunagi varem on teatud. Selle kokkuvõte on: pilguta ainult silma, ja nad on kadunud! Esmakordselt kinnitati laialdase uuringuga paljude asjatundjate kahtlusi: enamiku Ameerika religioonide vahel toimub pidev liikmeskonna voolavus. "
" Pew Forumi juhataja Luis Lugo sõnul ameeriklased "ei vaheta vaid töökohta, elukohta ja abikaasat, vaid ka usku. Me olime täiesti teadlikud, et see nii on, kuid see uuring võimaldas meil seda selgelt dokumenteerida." "

Lähemal vaatamisel sisaldab artikkel midagi väga huvitavat Jehoova tunnistajate kohta:

 

" Pew raport näitab, et kõigist katoliiklasena kasvatatutest lahkub kirikust üks kolmandik. (Seega, umbes 10% ameeriklastest on endised katoliiklased ning endisi katoliiklasi on pea sama palju, kui ameerika suuruselt teise religiooni liikmeid: Lõuna-Baptiste.) "
" Veelgi äärmuslikum näide "varjatud voolavusest" esineb suhteliselt tillukese Jehoova Tunnistajate grupi juures, kus voolavuse tase on umbes kaks kolmandikku. See tähendab, et kaks kolmandikku inimestest, kes ütlesid Pewle, et nad kasvasid Jehoova tunnistajate peres, ei ole enam Jehoova tunnistajad. Sellele vaatamata meelitab aga see grupp ligi umbes samas mahus uusi liikmeid. Lugo lisab: "Pole siis ime, et nad peavad järjepidevalt ustele koputama." "

TIME artikliga saab tutvuda siin ning Pew Forumi uurimustöö on leitav nende kodulehelt.

 

Selle teema põhjalikum käsitlus inglise keeles asub siin.