jehoova tunnistajad eestis

Mis on "ärataganejate kirjandus"?

 

Vahitorn ütleb oma järgijatele seoses "ärataganejate kirjandusega" järgmist:

 

"Samuti keeldume lugemast nende kirjandust, vaatamast telesaateid, kus nad avaldavad oma mõtteid, uurimast nende veebisaite ja lisamast kommentaare nende blogidesse"
- Vahitorn, 15. Juuli 2011, lk 16

 

"Väärad õpetused on nagu gangreen ... Kui kiiresti gangreen levib! ... Niisiis, kui kahtlused, kaebamised või ärataganemine ähvardavad sind vaimselt saastata, eemalda need otsekohe! "
- Vahitorn, Oktoober 1989, lk 14

 

"Ärataganejad on mõistuse poolest haiged ja nad püüavad oma valeõpetustega teisigi nakatada."
- Vahitorn 15. Juuli 2011, lk 15-19

Samas tsiteerib Vahitorn "ärataganejate kirjandust" sisaldavat raamatut:

 

"Raamatus "The Last Days Are Here Again" ütleb professor Richard Kyle, et "kiired muutused ja sotsiaalne kaos tekitavad õhkkonna, mis soodustab maailmalõpu ennustuste vohamist""
- Vahitorn, 1. Jaanuar 2013, lk 6

Mis raamat on "The Last Days Are Here Again"? Kui Vahitorn võib seda tsiteerida, peab see olema usaldusväärne või vähemalt lugemiskõlbulik allikas. Ilmselgelt ei piraatinud ega varastanud Vahitorni toimetus seda raamatut, seega peaks see olema kas ostetud või annetusena vastu võetud ning leiduma peakorteri kirjutusosakonna kasutatavas raamatukogus.

Seetõttu ei saa teha midagi paha, kui vaatleme veel mõningaid tsitaate sellest raamatust:

 

"Üle saja aasta on teavas olnud kohe-kohe maale langemas. Kuid, nagu näha, Jehoova ei ole ennustust kuulda võtnud", kirjutas üks kainenenud endine Jehoova tunnistaja.
- "The Last Days Are Here Again" (1998), Richard Kyle

 

"Nende juhid on sildistanud aastad 1874, 1878, 1881, 1910, 1914, 1918, 1925, 1975 ja 1984 kui erilist tähendust omavad. Kuigi Milleriidid ei peaks eelduste kohaselt saama pikalt milleriitidena tegutseda, näib, et Jehoova tunnistajad on suutnud sellest üldisest reeglist mööda põigata."
- "The Last Days Are Here Again" (1998), Richard Kyle

 

"Jehoova tunnistajad on ehk ühed ajaloo suurimad lõpukuupäeva määrajad."
- "The Last Days Are Here Again" (1998), Richard Kyle


Raamat "The Last Days Are Here Again"

Vahitorn omistab "ärataganejate kirjandusele" erilist väge, mille päritolu ega toimemehhanisme ei selgitata. Väidetavalt on tegemist millegagi, mis halvab inimese selge mõtlemise:

 

"... kui loeksime ärataganejate propagandat, võiks juhtuda, et me ei mõtle enam selgelt ... "
- Vahitorn, 15. Veebruar 2011, lk 19

Kas Vahitorni kirjutusosakond mõtleb peale Richard Kyle raamatu lugemist selgelt? Ei saa olla, et nad raamatut tervenisti läbi ei lugenud. See oleks tsitaatide kontekstist välja rebimine. Väljaande tsiteerimiseks tutvutakse kindlasti vähemalt põgusalt selle terviktekstiga. Kuid kuidas on lood põgusa tutvumisega?

 

"Andre'l, kes on teeninud Jehoovat aastaid, on valus kogemus sellest, kuidas ärataganejate mõtteviis viib eksiteele. Ta oli arvanud, et vaid pilguheit ärataganejate veebisaidile pole ohtlik."
- Vahitorn, 15. Veebruar 2011, lk 19

 

"Meil oleks tark isegi mitte mõelda ärataganejate kuulamisele."
- Vahitorn 1. Juuli 2007, lk 13

Nagu näha, ei saa vastuolu siluda põgusa pilguheiduga. Viimane on mõistetud hukka sama üheselt, kui sügavam uurimine.

Vahitorn hoiatab ärataganejate eest, kes on "mõistuse poolest haiged" ning keelitab võtma vastu "vaimset toitu" ainult "vaimuga võitud" "ustavalt ja mõistlikult sulaselt". Samas on näha, et see sulane ise tutvub "ärataganejate kirjandusega", viidates samas, et selline tegevus 'viib selge mõtlemise'. Hiljuti aga viitas Vahitorn ka asjaolule, et "vaimuga võidmine" võib olla märk "psüühilisest tasakaalutusest":

 

"Mitmesugused tegurid - kaasa arvatud varasemad religioossed tõekspidamised või ka psüühiline ja emotsionaalne tasakaalutus — võivad panna mõningaid ekslikult arvama, et neil on taevane kutsumus."
- Vahitorn 15. August 2011, lk 22

Seega on tekkinud veider olukord, kus Vahitorn paneb oma lugejad valiku ette - võtta vastu juhatust "mõistuse poolest haigetelt" ärataganejatelt või kaheldava "psüühilise stabiilsusega" ning "mõtlemisvõimega" "võitutelt" - olukorda, mille kohta rahvakeeles tihti kasutatakse väljendit "alasi ja haamri vahel".

Kas näed siin vastuolu või probleemi? Kui oled Jehoova tunnistaja, siis miks mitte kirjutada ühingule ja küsida? Samuti ootab tunnistaja.ee toimetus igasugust tagasisidet ning lubab parandada iga vea ja ebatäpsuse, millele tõendatult viidatakse.